Występowanie
Grypa to ostre wirusowe zakażenie dróg oddechowych, wywoływane przez wirusy grypy. Co sezon występują fale epidemiczne, dotykające znaczną część społeczeństwa — zakażenia pojawiają się najczęściej w okresie od października do kwietnia, a szczyt zachorowań w Polsce przypada od stycznia do marca.
Grypa powoduje zachorowania u ludzi w każdej grupie wiekowej i zawodowej. Pomimo że u zdrowych osób rzadko dochodzi do poważnych powikłań, osoby w grupach ryzyka mogą bardzo ciężko chorować. Corocznie rejestrowane są również zgony z powodu grypy.
Wirus grypy jest bardzo zaraźliwy — przenosi się szybko i łatwo drogą kropelkową podczas mówienia, kichania, kaszlu lub poprzez kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami.
Zwierzęta, tj. ptaki i niektóre ssaki, również chorują z powodu wirusów grypy. Wśród ptactwa rozpowszechnione są wirusy grypy ptasiej typu A, natomiast dane epidemiologiczne wskazują na możliwość wystąpienia zakażeń wirusami grypy różnych typów również u ssaków.
Dlatego szczepienia przeciwko grypie sezonowej u osób mających kontakt ze zwierzętami są niezwykle istotne w zapobieganiu powstawaniu nowych mutacji wirusów grypy.
Zalecenia
-
Szczep się corocznie przeciw grypie przed sezonem infekcyjnym – optymalnie w okresie od września do grudnia. Jest to najskuteczniejsza metoda uniknięcia zachorowania na grypę i związanych z nią powikłań.
-
Jeśli nie możesz zaszczepić się przed sezonem infekcyjnym – szczepienie możesz wykonać w dowolnym momencie przez cały sezon epidemiczny.
-
Jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami – szczep się regularnie przeciw grypie sezonowej. Szczepienie to może zmniejszyć ryzyko powstawania nowych wariantów wirusów grypy (w tym odzwierzęcych) w organizmie człowieka oraz uchronić przed ciężkim przebiegiem zakażenia (rekomendacja WHO oraz ECDC).
-
Stosuj rutynowe zasady higieny osobistej, takie jak częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem. W przypadku, gdy nie jest to możliwe, użyj środka dezynfekującego na bazie alkoholu – zmniejsza to ryzyko zakażenia przenoszonego przez ręce zanieczyszczone wirusami grypy.
-
W czasie kaszlu lub kichania zakryj usta i nos chusteczką, a następnie natychmiast wyrzuć ją do kosza. Gdy nie masz chusteczki – kasłaj lub kichaj w zgięcie łokcia.
-
Jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt ze zwierzętami (jesteś lekarzem weterynarii, hodowcą drobiu albo zwierząt futerkowych, pracownikiem ogrodu zoologicznego, dokonujesz uśmiercania chorych zwierząt, wykonujesz dezynfekcję pomieszczeń gospodarczych, jesteś myśliwym, zajmujesz się ochroną dzikich ptaków itp.) – stosuj odpowiednie środki ochrony osobistej w czasie pracy (w szczególności fartuchy/kombinezony, rękawice, maski ochronne FFP3 i gogle, ochraniacze obuwia, czepek na głowę). Dzięki temu unikniesz przeniesienia drobnoustrojów ze zwierząt na ludzi i odwrotnie.
-
Unikaj bliskiego kontaktu z chorymi osobami i zwierzętami.
-
Jeśli pojawią się u Ciebie objawy takie jak: wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśni, kości i stawów, uczucie osłabienia, katar, kaszel, ból gardła, nudności, wymioty, biegunka czy objawy neurologiczne – zgłoś się do lekarza.
Jeśli miałeś kontakt z chorymi zwierzętami – poinformuj o tym lekarza. Podczas leczenia pozostań w domu, unikaj skupisk ludzi i masowych zgromadzeń.
Więcej informacji
Tutaj znajdziesz więcej informacji nt. grypy oraz zakażeń wirusami grypy ptaków i zalecanej profilaktyki:
▪ https://www.gov.pl/web/gis/grypa-sezonowa
▪ https://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/grypa/
▪ https://www.gov.pl/web/gis/obowiazek-zapewnienia-szczepien-ochronnych-przez-pracodawce–informacja
▪ https://www.gov.pl/web/gis/szczepienie-przeciwko-grypie-profilaktyka-na-start
▪ https://www.gov.pl/web/gis/grypa-ptakow
▪ https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow
▪ https://www.piwet.pulawy.pl/komunikaty/3












































